Maison Goutal – 40 years of emotion

Goutal celebrates its 40th Anniversary

Acum 40 de ani a luat naștere Maison Goutal la Paris, ca un rezultat al pasiunii și viziunii extraordinare pe care a avut-o Annick Goutal. Pianistă, fotomodel și apoi proprietara unui magazine de antichități, Annick Goutal cumulase deja o experiență vastă până la momentul și-a descoperit cel mai mare talent: compunerea parfumurilor, ca o reîntoarcere la limbajul invizibil al sunetelor și al notelor. Fiica lui Annick, tânăra Camille Goutal, duce mai departe moștenirea brandului alături de Isabelle Doyen.

Plin de feminitate și emoții, universul Goutal deține un loc aparte în parfumeria contemporană.

Aceasta este povestea unei femei cu o carieră și un destin excepționale. Vizionară, cu un talent olfactiv unic, fondatoarea Casei Annick Goutal a avut un traseu special. O copilărie fericită scăldată în muzică, ani petrecuți repetând solfegii și arpegii în perspectiva de a ajunge o pianistă profesionistă.

Annick, a treia fiică a unei familii cu opt copii, s-a născut în 1945 în Aix-en-Provence, în sudul Franței. În magazinul parizian cu produse de patiserie condus de tatăl ei, micuța Annick aju- ta adesea la decorarea cu panglici a săculeților umpluți cu ciocolată – lucru care avea să devină una dintre amintirile ei recurente și sursa de inspirație peste decenii, atunci când avea să creeze sticluțele de parfum.

Jaloane biografice: talentul și pasiunea

De la vârsta de șase ani, Annick a luat zilnic lecții de pian; la 16 ani, a câștigat premiul întâi la un concurs de pian organi- zat de prestigiosul Conservator din Versailles.

Doar că tânăra pianistă talentată, deschisă către lume și cu sufletul vibrând în fața emoțiilor artistice, dar și un pic rebelă, a decis să exploreze și alte drumuri – care au dus mai întâi la Londra. Grație frumuseții ei, a fost remarcată de David Bailey, prieten de familie și renumit fotograf de fashion, cel care a ajutat-o și încurajat-o pe Annick să-și în- ceapă cariera de model.

A avut succes; în scurt timp agenda ei era deja plină de contracte în întreaga lume.

Într-o zi însă, în timp ce se afla într-un hotel din Londra, a văzut un pian și a fost copleșită de un val de nostalgie… O secvență cu mare încărcătură emoțională, ce avea să o de- termine iar la o schimbare a drumului: a decis să abando- neze cariera de model și să se întoarcă la Paris.

Cu trecerea timpului, Casa Annick Goutal s-a alăturat marilor nume ale parfumeriei franțuzești extinzându-se în întreaga lume și producând parfumuri excepționale, cu o semnătură inimitabilă. Motivația? Dorința de a revigora  magia unei parfumerii caracterizate de emoție și creativitate.

Dornică să descopere mai ales piese de mobilier de epocă, pasiunea ei s-a materializat într-o afacere: a decis  să deschidă un magazin de mobilier vintage în Paris, numit „Folavril”, după personajul feminin dintr-o nuvelă a lui Boris Vian.

Anul 1977 a marcat o nouă bornă pe drumul său profesional: Micheline, o bună prietenă, i-a propus să deschidă împreună o mică afacere cu produse de înfrumusețare, căci tocmai achiziționase câteva formule extraordinare pentru creme pe bază de plante. Annick a acceptat provocarea de a se ocupa de parfum și de ambalaj.

Pentru designul acestuia din urmă, Annick s-a lăsat inspirată de modul în care împacheta ciocolata cu ani în urmă, în magazinul tatălui ei, și a creat sticluțe prinse cu panglici și etichete scrise de mână. Parfumul cremelor însă necesita mai mult decât amintiri din copilărie…

Annick a decis să meargă la Grasse – capitala mondială a parfumurilor, „Mecca” oricărui aspirant la o ucenicie în industria aromelor – și să bată la ușile celor mai importante firme specializate. Majoritatea a întâmpinat-o cu amabilitate și aparentă generozitate, dar i-a dat de înțeles că nu se poate pătrunde ușor în lumea exclusivistă a parfumurilor.

Revelația

Și de această dată, Providența a scris o pagină esențială în viața lui Annick: întâlnirea cu parfumierul Henri Sorsana la Maison Robertet din Grasse. A fost momentul de grație în care și-a înțeles menirea și s-a hotărât să îmbrățișeze mese- ria de parfumier.

A petrecut acolo patru ani, timp în care a învățat și acumulat cu pasiune tot ceea ce implică această nouă profesie: materii prime, formule, vocabular specific. Annick a redescoperit limbajul muzical, pe care l-a transpus în mediul olfactiv, dar cu aceleași cuvinte: game, note, armonie. Parfumul a devenit noua ei muzică. Încetul cu încetul, și-a semnat primele creații, prevestind zorii unei aventuri olfactive unice.

Pe lângă descoperirea vocației, Annick și-a găsit curând și marea dragoste. Din pură coincidență, la o cină l-a reîntâlnit pe celebrul violoncelist Alain Meunier – iubirea ei din adolescență, cunoscut cu două decenii în urmă la Conservatorul din Versailles – cu care a rămas de atunci împreună, pentru tot restul vieții. Armonia menajului lor a fost perfectă; Annick se bucura să-l asculte pe soțul său exersând pentru câte un nou concert, în timp ce ea crea noi arome. Cele două universuri artistice au fuzionat desăvârșit.

Camille Goutal- daughter
annick-goutal

Geneza Casei Goutal

În 1981, Annick a inaugurat primul său magazin parizian în Rue de Bellechasse, într-o fostă librărie. Un loc sofisticat, cu o atmosferă intimă, ce a amprentat marca personală a casei sale de parfumuri suave, dar neconvenționale, sensibile și elegante – precum însăși creatoarea lor.

Annick și-a căpătat rapid notorietatea în breasla parfumierilor, reușind să le atragă atenția și aprecierea grație originalității formulelor, dar și ambalajelor. Precum creațiile sale olfactive, și sticluțele de parfum extrem de delicate reflectă pasiunea ei pentru toate lucrurile sofisticate.

Prima creație s-a numit Folavril, ca un rapel la numele magazinului său de antichități. O dată cu lansarea Eau d’Hadrien și Petite Chérie, locul ei pe podiumul expresivității olfactive avea să fie definitiv cucerit.

În 1986, Annick a primit prestigiosul European Excellence Award, un premiu anual acordat persoanelor a căror activitate profesională include rafinament, creativitate, stil și ajută la promovarea tradiției europene în întreaga lume.

40 de ani de efervescență

Annick Goutal a murit în 1999, la vârsta de 53 de ani, lăsând moștenire 20 de arome memorabile și pa- siunea pentru parfumuri. Prietena de-o viață, Isabelle Doyen, o secondează azi pe Camille în permanenta căutare a unor noi arome, împărtășind aceeași dragoste pentru ingrediente excepționale și materiale fine. Încurajate de moștenirea lăsată de fondatoarea Annick, ele mențin viu spiritul Casei Goutal, străduindu-se să conserve aceleași valori fundamentale, tipice unei parfumerii de top: emoția, excelența și acel savoir-vivre franțuzesc.

„Luxul se află în detaliu”

Așa spunea adesea Annick Goutal, sintetizând astfel un know-how de succes în parfumeria de lux. Sticluțele de parfum și cutiile de prezentare ale Casei sunt create în Franța de către artizani renumiți, a căror activitate este caracterizată de o atenție absolută pentru detalii, orna- mente și finisaje. Sticlele au o eleganță intrinsecă și forme originale – cum ar fi flaconul cu striații și cu acea alură haute couture, sau sticla-fluture, emblematică pentru marca Goutal. Sunt folosite materiale nobile, în complementaritate cu noblețea formulei olfactive; spre exemplu, cristalele Baccarat sunt pictate cu aur fin. Finisajul manual este rafinat, sofisticat, realizat din șnururi și panglici împletite sau din excepționale ornamente vitrifiate.

Practic, fiecare detaliu reflectă o amintire, un element din viața creatorului – și de aceea vibrația obiectului rezonează profund cu personalitatea și bagajul său cultural.

Fascinanta călătorie într-un univers de emoții Când intri pentru prima dată în lumea Annick Goutal pare că trăiești un moment inițiatic, o experiență unică, ce marchează începutul unei călătorii dense de sentimente și trăiri, interpretări intime și personale, vibrând parcă în fiecare din noi. O evadare în afara oricărei limite temporale. Magia atmosferei unui boutique. Poezia din spatele unui cuvânt. Emoția indusă de un detaliu. Amintirea unui moment special. Toate se împletesc într-un creuzet al trăirilor, precum cununa de iederă – planta preferată a creatoarei și simbol al loialității – ce împodobește etichetele parfumurilor sale.

Annick Goutal a fost înzestrată cu harul de a-și pune sentimentele într-un parfum; a dorit ca parfumurile ei să fie mai mult decât produse materiale, ci mesageri ai frumosului: să ajungă la sufletul celor care le poartă și să-l împodobească…

În același spirit, creațiile lui Camille Goutal și Isabelle Doyen provin din juxtapunerea subtilă a universurilor – poezie, muzică, arome, artă decorativă –, întotdeauna purtând aceeași semnătură creativă unică, precum o partitură muzicală nepereche.

Cele mai rare și mai nobile esențe precum lămâia siciliană, trandafirul de Damasc, irisul italian, tuberoza de Grasse și lemnul de santal Mysore – materii prime alese cu minuțiozitate și exigență desăvârșite – dansează pe portativul simfoniilor Goutal în armonie perfectă, notă cu notă.

Mon Parfum Cheri perfume
New_section_ltd_editions

Mon Parfum Chéri – 40th Anniversary

Acest parfum a fost creat de Camille Goutal în 2011, iar anul acesta a fost relansat într-o sticlă de colecție, în ediție limitată, pentru a sărbători 40 de ani de la înființarea Maison Goutal.

Camille Goutal a căutat să ilustreze prin această compoziție olfactivă efervescența și imaginea glam a vedetelor de la Hollywood. Acest parfum este și un omagiu adus mamei sale, Annick Goutal, a cărei feminitate și frumusețe atemporală o inpiră de fiecare dată.

Pentru a creiona olfactive toate acest easpecte, Camille Goutal a ales o paletă de note distinse, precum patchouli, iris și violetă. Parfumul floral opulent, de tip chypre, se încheie cu note de prune.

***

Creațiile emblematice ale universului Maison Goutal

Eau d’Hadrien

Romanul lui Marguerite Yourcenar, Memoriile lui Hadrian, a fost sursa de inspirație a acestui parfum creat de Annick Goutal în Italia, ca expresie a pasiunii sale pentru soarele din Sud. Precum o livadă cu fructe coapte sau o grădină toscană toropită de razele amiezii, formula acestuia include note de chiparos și prospețime de citrice – o aromă universală și eternă. Un parfum unisex, ce se îmbină perfect cu mirosul natural al pielii.

Data creației: 1981

Sables

Annick Goutal a compus formula acestui parfum special pentru soțul ei, în amintirea sejururilor petrecute împreună pe Insula Ré, ca o rememorare a mirosului frapant emanat de nemuritoarele flori de nisip.

Data creației: 1985

Petite Chérie 

Deși Annick Goutal concepuse initial o altă versiune de parfum pentru fiica ei – numit Eau de Camille -, i-a dedicate mai târziu Petite Chérie. Parfum sensual, seducător și irezistibil, ce sugerează ”obrazul unei tinere fete pe care vrei să-l mângâi și să-l săruți delicat”, denumit după felul în are Annick Goutal își Alinta fiica, rămâne pentru Camille un omagiu vibrant, cel mai frumos și sensibil cadou matern.

Data creației: 1988

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart