LE MAITRE PARFUMEUR FREDERIC MALLE

Prin anul 1998 ajunsesem să mă gândesc cu groază că universul parfumeriei artizanale – acea artă plină de emoții și creativitate, ale cărei secrete am avut norocul și privilegiul să le observ îndeaproape – era amenințat să dispară pentru totdeauna. Devenise parcă o specie rară. Astfel, a fost urgent și necesar să arăt publicului că procesul de creare a unui parfum încă poate fi personal, inventiv și într-un cadru plin de stil și lux”, mărturisește Frédéric Malle în cartea sa, „On Perfume Making’’. Doi ani mai târziu avea să apară Editions de Parfums Frédéric Malle și, simultan, o adevărată revoluție creativă în domeniul parfumurilor de nișă.

Născut în 1962 într-o familie puternic ancorată în industria parfumurilor – bunicul său, Serge Heftler, este fondatorul Casei Christian Dior Perfumes, unde mama sa a lucrat ca Art Director – Frédéric avea să pătrundă de la o vârstă fragedă în „creuzetul” acestui meșteșug. „Întotdeauna viața mea s-a aflat sub imperiul unor frumoase coincidențe. Putem considera o adevărată tradiție de familie evoluția mea în lumea parfumurilor: copil fiind, îi ascultam adesea pe bunicul și pe mama vorbind despre note, arome și esențe, dat fiind faptul că amândoi au fost adevărați piloni în această industrie. Nu văd întâmplătoare strânsa legătură de prietenie dintre bunicul meu și François Coty, creatorul parfumeriei moderne. O altă coincidență ciudată este faptul că sunt născut în aceeași zi cu Grenouillle, personajul principal al lui Patrick Süskind din cartea „Parfumul“: pe 17 iulie. De asemenea, dormitorul meu din Rue de Courty a fost de fapt camera faimosului parfumier Jean-Paul Guerlain. S-ar zice astfel că destinul meu a fost ales înainte ca eu să mă fi născut. Cu toate că aș fi putut schimba oricând cursul acestui destin, dacă alegeam să lucrez alături de fratele meu pe Wall Street.

„Cum putem ști cu adevărat sub ce influență se conturează parcursul vieții noastre? Având azi o viziune mai clară asupra lucrurilor,am înțeles că destinul nu ne pierde niciodată urma, chiar și atunci când încercăm din răsputeri să fugim pe alte căi.“
FRÉDÉRIC MALLE

 

Scopul principal al Editions de Parfums Frédéric Malle a fost de a oferi parfumierilor șansa de a crea efectiv parfumul pe care întotdeauna l-au visat și căruia circuitul industriei mass-market nu i-ar fi acordat niciodată atenție, cu atât mai puțin credit și sprijin. În plus, acesta este mijlocul prin care clienții iubitori de esențe rare, buni cunoscători și justificat pretențioși atunci când fac o alegere olfactivă, pot achiziționa oricând parfumuri inovatoare, mo-derne, cu adevărat exclusiviste.

Când Frédéric Malle a propus, în 2000, termenul „editor de parfumuri” și-a asumat un rol important: condus de dorința de a elibera parfumierii de orice tip de constrângeri impuse de producători sau de acele „focus grup”-uri, a știut că adevărata răsplată a demersului său va fi, în primul rând, bucuria acelor mari parfumieri care nu mai aveau satisfacția actului artistic de odinioară. „Lucrez exact așa cum un editor lucrează cu scriitorii săi. Le ofer acestor «autori de arome» libertate deplină pentru a-și explora creativitatea și a-și exprima ideile. Fiecare parfumier este liber să apeleze la cele mai noi tehnici de prelucrare și să folosească cele mai pure ingrediente din întreaga lume, disponibile în paleta olfactivă, dincolo de orice limite. Această libertate îl ajută pe artist să renunțe la orice convenții și îl îndeamnă să își perfecționeze ideea și formula parfumului până în cele mai intime și prețioase detalii. Iar când acesta își atinge scopul, eu îl public la Editions de Parfums Frédéric Malle.

Pentru a atrage atenția publicului asupra parfumului, Malle a decis să nu existe diferențe de design între recipientele acestora. Fiecare cutie este îmbrăcată într-o copertă roșie care poartă semnătura și imaginea autorului, pentru a sublinia că sunt lucrări de artă autentice. Editions de Parfums deține în portofoliul său 20 de parfumuri: prima edițiea publicației a fost lansată în 2000, iar cea mai recentă în anul 2010.

Frédéric Malle a făcut o selecție inițială a oamenilor pe care i-a considerat potriviți – cei mai talentați nouă parfumieri din întreaga lume; când le-a propus această colaborare, deși lipsiți de garanția unui succes comercial, toți au acceptat cu entuziasm provocarea. Adevărați ambasadori și cavaleri onorifici ai piramidelor olfactive, „autorii de arome” care semnează coperțile parfumate la editura lui Frédéric Malle au creat prin talentul lor o adevărată galerie de artă:

  • Pierre Bourdon: Iris Poudre și French Lover
  • Jean-Claude Ellena: Angélique sous la Pluie, Cologne Bigarade, Bigarade Concentrée și L’Eau d’Hiver
  • Edouard Flechier: Lys méditerranée, Une rose
  • Olivia Giacobetti: En passant
  • Dominique Ropion: Une fleur de cassie, Vétiver Extraordinaire, Carnal flower, Geranium pour Monsieur și Portrait of a Lady
  • Maurice Roucel: Musc Ravageur și Dans tes bras
  • Edmond Roudnitska: Le Parfume de Thérese
  • Michel Roudnitska: Noir Epices
  • Ralph Schwieger: Lipstick Rose
  • Sophia Grojsman: parfumuri pentru casă și lumânări(alături de Bruno Jovanovic, Carlos Benaïm și Dominique Ropion)

 

SĂ FACEM CUNOȘTINȚĂ CU CÂȚIVA DINTRE ACEȘTI „ALCHIMIȘTI” CONTEMPORANI

 

Edmond Roudnitska

Născut la Nisa în 1905, supranumit „tatăl parfumeriei moderne”, Edmond Roudnitska a marcat profund domeniul său profesional și perioada în care a trăit. Într-o epocă în care parfumierii erau artiști anonimi, ascunși în spatele unor branduri de renume, el a fost singurul „nas” cunoscut în mod public. „Mă leagă amintiri puternice de întreaga operă a lui Roudnitska; am crescut mirosind parfumurile pe care acesta le-a creat pentru bunicul meu, Serge Heftler – Eau Fraîche și Diorissimo – și, de asemenea, toate cele create pentru Parfums Christian Dior atunci când mama mea a lucrat alături de el”, spune Frédéric Malle.

Pentru Le Parfum de Thérèse au fost necesari ani buni până când Roudnitska să îl considere finalizat. Numele ales de el a fost La Prune, deoarece intenționa să folosească pentru prima oară, ca bază, nota acestui fruct misterios. La Prune i-a fost propus lui Serge Heftler în ideea unui nou parfum pentru Christian Dior în 1956, însă proiectul a fost amânat deoarece se dorea atunci un parfum floral, cu note de crini (astfel a fost lansat Diorissimo). Din păcate, Christian Dior și Serge Heftler au murit la scurt timp, iar noul management nu a avut curajul să lanseze un parfum atât de îndrăzneț. Drept rezultat, Roudnitska a decis ca parfumul să fie purtat exclusiv de soția sa, Thérèse. Deoarece notele sale surprindeau și fermecau pe oricine avea privilegiul să ajungă în preajma sa, parfumul a devenit o adevărată legendă; însă Roudnitska nu a încălcat niciodată promisiunea făcută sieși, de a nu împărtăși nimănui rețeta.

„Evident că știam de existența acestui parfum”, recunoaște Frédéric Malle. „Pierre Bourdon îmi povestise despre el. Așa că atunci când am început Editions de Parfums, am îndrăznit să o sun pe doamna Roudnitska, i-am vorbit despre proiectul meu și am rugat-o să publice această capodoperă, ca tribut adus răposatului ei soț. Emoțio nată și impresionată că cineva încerca să salveze parfumul ca artă – iar acel cineva făcea parte din familia alături de care ea lucrase timp de două generații – a acceptat să ne împărtășească acest parfum controversat. ”

Jean-Claude Ellena

Aflat sub influența lui Edmond Roudnitska este și Jean-Claude Ellena, discipol și bun prieten al acestuia. Născut în Franța într-o familie de parfumieri, acest „compozitor al parfumului” și-a început formarea profesională la 17 ani în Grasse, apoi a frecventat cele mai prestigioase laboratoare din Paris, New York și Geneva. În viziunea lui Frédéric Malle, Jean-Claude Ellena este unul dintre puținii care au marcat universul parfumurilor prin atemporalitatea sa. E genul de artist pentru care a fost inventat Editions de Parfums. Încântat de acest „spațiu de libertate”, Jean-Claude Ellena a fost atras de proiectul pe care Malle i l-a propus în 1999, iar entuziasmul l-a motivat să creeze trei parfumuri caracteristice stilului său simplu, transparent și rafinat: Angélique sous la Pluie, Cologne Bigarade și L’Eau d’Hiver. Din anul 2004 Jean-Claude Ellena creează exclusiv pentru Hermès, fiind „nasul” privat al acestei case.

Îndrăgostit de materiale pure, ieșite din comun ca aromă, Pierre a acceptat imediat provocarea, însă, inevitabil, s-a desprins total de stilul lui Jean-Claude Ellena: notelor de angelică le-a alăturat lemn de cedru și vetiver, iris florentin și condimente înțe-pătoare, precum galbanum și cuișoare. La final, a așezat această armonie pe un pat generos de patchouli, tămâie și karanal. După luni de încercări obsesive, eforturile au fost răsplătite cu un parfum de o masculinitate unică, un fel de animalitate vegetală: French Lover.

Sofisticat, datorită jocului olfactiv și a îmbrățișărilor calde pe care le creează ingredientele, dar și spectaculos – caracter dat de impetuozitatea brută a esențelor pure pe care Pierre le-a amestecat cu precizie și măiestrie.

O altă capodoperă olfactivă semnată de Pierre Bourdon este Iris Poudre, primul parfum creat pentru Editions de Parfums, dezvoltat în jurul notelor prețioase de rădăcină de iris, unul dintre cele mai scumpe ingrediente din lume.

„M-am hotărât să-l rog pe bunul meu prieten, Pierre Bourdon – unul dintre cei mai valoroși creatori de parfum contemporan masculin – să ne ofere interpretarea sa personală a acestei rare și sofisticate creații olfactive”
FRÉDÉRIC MALLE

Dominique Ropion

Vétiver Extraordinaire – de la bun început acest proiect a fost marcat de amintiri, șansă și coincidență”, spune Malle. „În final s-a dovedit a fi unul dintre parfumurile mele preferate.“ Frédéric Malle l-a cunoscut pe Dominique Ropion atunci când amândoi lucrau la Roure, prin anii 1980. În timpul unei discuții, și-a amintit o notă de bază compusă de Dominique în urmă cu 15 ani, din mai multe tipuri de lemn exotic. Încercând să îi explice din amintiri acea aromă, Dominique a scos o foaie de hârtie și a așezat-o pe masă: era formula acelei baze. După cinci minute de ezitare, Valérie, asistenta lui Dominique, a pus pe birou două prototipuri ale unui nou extract, distilat molecular: Vetiver din Haiti. Un nou parfum aștepta cuminte, în fața lor, să prindă viață!

Pornind într-o adevărată expediție pentru a crea „vetiverul suprem”, Malle a avut o întâlnire cu Edmond Poniatowski, unul dintre cei mai buni prieteni ai tatălui său; un bărbat elegant, jovial și plin de șarm, care a purtat întotdeauna doar parfumuri cu vetiver. Deși s-a folosit de imaginea și atitudinea văzută în Poniatowski, care i-a cerut dezinvolt să-i creeze un parfum, Frédéric Malle nu a mai avut ocazia de a îl reîntâlni decât întâmplător, fix în ziua în care Dominique îi oferise o nouă mostră, echilibrul perfect între eleganța și senzualitatea masculină, mostra pe care o purta în buzunar. În loc de orice formă de salut, acesta a întrebat hotărât: „Unde este vetiverul meu?”.

Vétiver Extraordinaire este probabil parfumul cu cea mai mare concentrație de vetiver din lume: între 25 și 30%. Parfumurile anterioare create pe bază de vetiver aveau un maximum de 8% concentrație, din teama de a nu pierde controlul asupra notelor amare prezente de obicei în acest extract.

Un alt parfum spectaculos creat de Dominique Ropion este Portrait of a Lady. Motivul a fost celebrarea a 10 ani de Editions de Parfum, iar scopul a fost dorința celor doi de a crea o nouă specie de parfum oriental, un parfum ale cărui cuvinte definitorii să fie somptuos, simfonic și profund. Contrar așteptărilor unui parfum oriental – construite în mod normal pe note calde și lemnoase –, baza aleasă pentru a construi piramida olfactivă este împrumutată de la un parfum proaspăt cu note verzi și efervescente: Géranium pour Monsieur. Avalanșa de patchouli și trandafir turcesc dezvoltă treptat și misterios note de scorțișoară, mosc și tămâie, asemenea unui fenomen neobișnuit: este unul din acele parfumuri rare care păcălesc nasul, un parfum care nu își dezvăluie niciodată identitatea după lista ingredientelor, ci migrează către o realitate tradusă doar în limbaj senzorial. {i, deși nu a fost inspirat de romanul omonim al lui Henry James, parfumul Portrait of a Lady împărtășește același farmec inefabil al artei fără cusur…

După ce și-a concentrat activitatea exclusiv asupra creației de parfumuri personale, în 2009 Frédéric Malle a decis că era timpul să dezvolte și o colecție dedicată parfumurilor de casă. Evident, și acestea trebuiau să se alinieze dorinței de a crea un nou gen de arome și, astfel, să păstreze ideea originară a „parfumului fără compromis”. Au fost create 12 noi esențe, în opoziție cu ideea comună de a eticheta cele mai bine vândute parfumuri în „arome ambientale”. Dar, spune el, „nu poți să oferi unei case același parfum pe care i-l oferi unei persoane”; deși ambele alegeri rezonează cu intimitatea personală, ele definesc aspecte diferite.

Prima și cea mai importantă sursă de inspirație pentru acest proiect a fost natura, în mod special florile care își etalează prospețimea atunci când sunt vii, în grădină. Gama produselor de casă include lumânări și ape de parfum prezentate într-un concept diferit: Perfume Gun și Fleur Mecanique.

 

Acest articol a fost inspirat din cartea “On Perfume Making” semnat` de Frédéric Malle și publicată de editura Angelika Books;
© 2012 Angelika Publishers GmbH. All rights reserved. © Illustrations Konstantin Kakanias, 2011

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
0
    0
    Comanda ta
    Coșul este golÎntoarcere la magazin