House of Creed

Mai mult decât un brand de parfumuri, CREED este o dinastie ajunsă astăzi la cel de-al şaptelea descendent:
Olivier Creed duce mai departe credinţa în excelenţă şi în haute parfumerie, moştenită din generaţie în generaţie.

Istoria House of Creed începe la Londra, în jurul anului 1760, când James Henry Creed deschide un atelier de croitorie la serviciile căruia aveau acces doar nobilii şi burghezia vremii. Pe la mijlocul secolului XIX, Casa Creed câştigă o binemeritată notorietate în calitate de croitori de lux şi costumieri pentru Regina Victoria, Împărăteasa Eugénie sau pentru distinsul dandy, Contele d’Orsay. Tot în acea perioadă Creed este numit furnizor oficial al Casei Regale fiind, pe lângă un atelier de croitorie made-to-measure, şi o casă creatoare de parfumuri şi ape de colonie. Acestea aveau să devină favoritele nobilimii, ba chiar şi al Reginei Victoria; în scurt timp, capetele încoronate ale Europei – de la Napoleon al III-lea la Împărăteasa Eugénie, de la familia imperială Austro-Ungară Franz Joseph şi Elisabeta, la Regina Cristina a Spaniei – ajung să aprecieze necondiţionat parfumurile Creed pentru calitate, rafinament şi originalitate.

In 1854, după ordinul scris și parafat de către Napoleon al III-lea, House of Creed s-a mutat la Paris, unde celebritatea deja câştigată a luat amploare. Dobândind o clientelă selectă, ale cărei cerinţe includeau parfumuri personalizate, Creed a început să elaboreze parfumuri unice, adevărate capodopere olfactive, create exclusiv pentru clientul ce solicită un parfum propriu, unic, pe care doar el să îl poarte – spre exemplu, Angelique Encens, dedicat iniţial Episcopului Parisului, în 1933. Deceniile următoare aveau să completeze catalogul casei cu alte creaţii de o rară fineţe, destinate elitelor. Astfel, staruri de la Hollywood, lideri politici, sportivi, muzicieni, artişti plastici, sau pur şi simplu iubitori ai parfumurilor fine, au fost privilegiaţii acestui serviciu aparte: parfumerie couture.

Un factor esenţial în demersul artistic al Casei Creed este tehnica de infuzie – abandonată astăzi de către industria modernă, dar menținută de către Olivier Creed, actualul ma­estru creator al parfumurilor Creed. Procedura presupune o abordare atentă şi o selecție personală a celor mai pure materii prime: trandafiri din Bulgaria, Turcia şi Maroc, iasomie din Italia, irişi din Florenţa, tuberoze din India, violete de Parma autentice –, iar lista ar putea continua. Astfel, Creed este propriul producător pentru infuzii de vanilie, civetă, mosc şi ambră gri. Ingredientele sunt cântărite, amestecate, macerate şi filtrate, toate aceste etape fiind executate manual după aceleaşi standarde şi metode tradiţionale dezvoltate acum mai bine de 200 de ani de strămoşii Creed, ctitorii acestui fabulos imperiu olfactiv. De-a lungul timpului familia fondatoare a rămas fidelă tehnicilor inițiale şi mai ales reţetelor transmise de dinastie din tată în fiu. Respectând cele mai înalte standarde în crearea parfumurilor, Creed este astăzi unul dintre cei mai puternici susţinători ai folosirii ingredientelor naturale şi ai meşteșugului artizanal pentru crearea parfumurilor, într-un profund respect pentru tradiție.

Olivier Creed

Astăzi, preşedinte şi maître parfumeur al House of Creed este cel de-al şaselea des­cendent, Mr. Olivier Creed. După de­cenii de studiu şi exerciţiu sub tutela tatălui său, acesta a preluat conducerea companiei în 1975, devenind maestru parfumier. A îmbogățit portofoliul brandului în ritm susținut cu creații memorabile, precum iconicul Green Irish Tweed (1985), dar și Imperial Millesime (1995), Silver Mountain Water (1995), Spring Flowers (lansat oficial în 1996), Himalaya (2002), Original Vetiver (2004), Love in White (2005), Original Santal (2006), Virgin Island Water (2007), Love in Black (2008), Aqua Fiorentina (2009), Sublime Vanille (2009-2010), Aventus (2010), Royal-Oud (2011).

Pe lângă conservarea tehnicilor ancestrale de producție a parfumurilor, de la care nu face rabat, Olivier Creed mai recunoaște o influenţă majoră asupra creaţiilor sale artistice: natura. Este un pasionat al activităţilor în aer liber, iar iahtingul şi dresajul cailor sunt doar două dintre marile pasiuni sportive ale sale.

Iar faptul că fiul său, Erwin, îi stă alături cu dedicație și cultivă același filon al inspirației artistice este o garanție că și cea de a șaptea ramură a dinastiei va duce mai departe cu succes demersul istoric al Casei Creed.

Galeria cu blazon

În peisajul olfactiv internațional, parfumurile Creed își etalează calitățile șlefuite cu rigoare și rafinament, se impun prin tradiție și onorează dinastia House of Creed încă din 1760.

Parfumuri florale

Sunt parfumuri atrăgătoare şi incitante grație uleiurilor esenţiale a căror sursă aromatică de­­rivă şi se inspiră din fascinanta armonie a buchetelor florale. Acest univers vegetal induce o gamă largă de asocieri olfactive, deoarece florile parfumate pot surprinde magia şi misterul naturii într-un mod inimitabil și spectaculos. Tuberoza, iasomia, trandafirul bulgăresc şi florile de portocal sunt membrii-cheie ai „familiei olfactive”; în jurul acestora se reconstruieşte o întreagă simfonie a notelor florale în demersul ambițios de a cuprinde natura în sticla de parfum.

LOVE IN BLACK
Olivier Creed, alături de fiul său Erwin, au creat în 2008 un parfum evocator prin nota florilor sălbatice, un omagiu pen­tru cea mai enigmatică și controversată Primă Doamnă a Statelor Unite: Jacqueline Kennedy. Simbol al modernității, aceasta a rămas un adevărat beauty icon al secolului XX, cu ochii ei inteligenți şi misterioşi ascunși sub ochelarii mari, părul negru şi întotdeauna perfect întins, postura impecabilă pe care o înfăţişa ori de câte ori se îmbrăca în negru. Pentru a crea Love in Black – despre care Wall Street Journal scria: „Explorează conceptul de violete de Parma printr-o abordare modernă” –
Olivier Creed a amestecat zeci de ingrediente alese tocmai din locurile unde a călătorit această sofisticată femeie. Pentru a desăvârși omagiul, până şi sticla are în compoziţie un nisip negru, acelaşi nisip de pe insula unde Jackie O. s-a recăsătorit.

LOVE IN WHITE
Apreciat și purtat de două dintre Primele Doamne ale Statelor Unite, Love in White ţese opulenţa iasomiei în jurul unei grădini de trandafir și iris, iar notele plantei de orez învăluie dulce notele florale. Accentul cremos de vanilie formează pe piele un văl fin, în care se ascund flori albe precum narcise de pe Riviera franceză şi magnolie din Guatemala, dar şi iris din Egipt, iasomie din Italia, lemn de santal din India și suc de portocale din Spania. Parfumul Love in White, acest regal prețios de esențe alese cu exigență de Olivier Creed în timpul călătoriilor sale, este prezentat într-o sticlă elegant sculptată, al cărei material alb sugerează eterna feminitate a statuilor grecești.

FLEURISSIMO
Acest parfum este precum cronica unei iubiri anunțate, ai cărei protagoniști sunt un prinț și o prințesă, personaje de basm… au­tentic. Fleurissimo a fost special comandat de Rainier, Prinţul de Monaco, pentru a i-l oferi cadou lui Grace Kelly în ziua nunţii. Parfumul a fost creat ca o completare a buchetului pe care gingaşa actriţă îl avea în mână când a păşit spre altar. Astfel, fiecare pas al ei avea să devină un moment memorabil în amintirile nuntaşilor: apariţia ei angelică învăluită în parfumul crinilor imperiali, al tu­berozelor şi al trandafirilor bulgăreşti a devenit legendă. Iar acum, Fleurissimo poate transforma orice femeie într-o prinţesă contemporană pentru că buchetul olfactiv al notelor sale su­gerează deopotrivă romantism, frumuseţe și serenitate regală.

FLEUR DE BULGARIE
Creat în 1845 pentru Regina Victoria, cea care a urcat pe tronul Angliei ca adolescentă și a domnit decenii peste Imperiul un­de calitatea şi bunul gust se traduceau prin frumuseţea și opulenţa rochiilor, exuberanţa coafurilor şi intensitatea parfumurilor. Su­verana a purtat acest parfum pe tot parcursul domniei sale, Fleur de Bulgarie fiind o solicitare personală pe care House of Creed a onorat-o cu talent şi măiestrie de geniu și grație căreia Creed a fost numit furnizorul oficial al Curţii Regale. Având un caracter clasic, dar totodată vesel, tineresc, definit prin efervescenţă şi somptuozitate, Fleur de Bulgarie este structurat pe o bază de mosc clasic, în jurul notelor de trandafir bulgăresc – cea mai fină esenţă florală din lume.

FANTASIA DE FLEURS
Un buchet floral exuberant şi opulent precum o pictură ba­ro­că, creat de Creed pentru superba Sissi, Împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei – adevărat etalon al frumuseții cul­ti­­vate mi­nuțios. De exemplu, părul lung până la glezne al îm­pă­rătesei era pieptănat zilnic timp de trei ore, iar la final coafura împodobită cu bijuterii şi parfumată. Fantasia de Fleurs este un amestec unic de trandafir bulgăresc cu note de iris din Florenţa; ceea ce este spectaculos și inedit în compoziţia acestui buchet olfactiv este prezenţa uleiului de rădăcină de iris, şi nu extractul de floare de iris.

JASMINE IMPERATRICE EUGÉNIE
Este una dintre cele mai importante creaţii ale lui Henry Creed II, la comanda specială a Împăratului Napoleon al III -lea pentru soţia sa, Împărăteasa Eugénie, doritoare de un parfum personal cu alură misterioasă, orientală. Împărăteasa a influențat radical destinul Creed; pentru a beneficia zilnic de serviciile lor, a intervenit pe lângă soțul său și l-a convins să îi scrie oficial familiei londoneze să se mute la Paris. Deşi avea o afacere bine structurată în Londra, cu o tradiție de aproape 100 de ani, House of Creed a onorat invitația venită din partea Curţii Regale. Din acel moment, boutique-ul Creed se află în acelaşi loc pe care Împărăteasa Eugénie l-a ales acum mai bine de 150 de ani. Abia în anul 1989 a fost dezvăluit publicului Jasmine Imperatrice Eugénie – parfum încântător, cu note bogate şi exotice, situat de atunci în eșalonul favoritelor celor ce iubesc creațiile Creed.

Parfumuri Bogat-Fructate

Un parfum fructat este uşor de identificat după notele proaspete, sprințare şi dulci. Fiind compoziţii olfactive la baza cărora stau citricele, parfumurile bogate în note fructate sunt luminoase, atrăgătoare, vii și efervescente, invitând simţurile într-un joc al seducţiei, deloc lipsit de cochetărie şi ambiguitate.

ACQUA FIORENTINA
Lansat în 2009, acest parfum feminin a fost inspirat din arta şi cultura perioadei renascentiste care a încununat Florenţa în secolul XV. Notele sale fructate sunt învăluite de note florale, iar buchetul olfactiv este inspirat din grădinile şi câmpurile din jurul urbei florentine. Acqua Fiorentina se deschide cu note dulci de prună, măr şi bergamotă, şi migrează graţios către acorduri fine de trandafir şi tonuri condimentate de garoafe roz. Lămâia energizantă îşi dezvăluie personalitatea acidulată pe un pat uscat de lemn de santal din Virginia şi lemn de santal din India.
Acest parfum poate fi considerat o punte între două gene­raţii, întrucât poartă atât semnătura lui Olivier Creed, cel de-al şaselea descendent, cât și a lui Erwin Creed, cel de-al şaptelea moştenitor al familiei.

SPRING FLOWER
Fructat, floral, dulce, tineresc şi sexy. Un parfum dedicat fru­mu­seţii şi sentimentelor efervescente care însoţesc fiecare nouă poveste de iubire. Parfum proaspăt, elegant şi vesel, Spring Flower defineşte feminitatea absolută.
House of Creed l-a creat pentru Audrey Hepburn, o legendă de aur a filmului, un idol în materie de stil şi eleganţă şi personaj recunoscut în întreaga lume pentru acțiunile sale umanitare. Spring Flower a fost lansat publicului la mult timp după ce a fost conceput, deoarece ani de zile a fost produs doar ca „parfum de semnătură” pentru frumoasa actriță, singura posesoare și purtătoare a acestui parfum.

VIRGIN ISLAND WATER
Printre cele mai noi parfumuri semnate Olivier Creed, Virgin Island Water a fost inspirat de o expediţie la care au luat parte Mr. Creed şi fiul său, Erwin, în Insulele Virgine – teritorii aflate în subordinea Coroanei Britanice. Splendoa­rea olfactivă a vegetaţiei tropicale este purtată de adierea vântului pe rutele comerciale dintre Sir Francis Drake Canal şi Insula Ginger din Caraibe, ca și când ar puncta geografia cu esențe de copra – miezul dulce şi alb al nucii de cocos, învelită în note proaspete şi energizante de lime, bergamotă şi mandarină din Sicilia. Aroma de ghimbir, ylang-ylang, trestie de zahăr şi rom alb înnobilează pielea şi o învăluie subtil ca o invitaţie spre visuri exotice…

AVENTUS
Un parfum pentru bărbați, adorat de femei. Forţă, putere, viziune şi succes – sunt elementele pe care este construit Aventus, inspirat de viaţa dramatică, de călătoriile şi cuceririle lui Napoleon, geniul imperial ce şi-a petrecut întreaga viaţă de război, pace și dragoste pe şaua calului său alb. Ingredientele Aventus au fost selectate manual de Erwin Creed de pe cuprinsul întregului glob. Esenţele alese au fost expediate apoi către boutique-ul din Franţa, unde cei doi maeştri parfumieri, tată şi fiu, au compus acest spectaculos parfum masculin, folosind aceleaşi metode artizanale de producţie pe care le foloseau fondatorii House of Creed încă de la 1760. Rezultatul: o capodoperă olfactivă, o lucrare de excelenţă care se ridică la cele mai înalte standarde.

Parfumuri Cu Note Ierboase

Această categorie de parfum prezintă, ad litteram, notele crude de iarbă proaspăt tăiată, cu accente verzi, profund vegetale, uneori chiar florale, însă evidenţiate cu ajutorul unui amestec lemnos ca note de bază. Parfumurile cu note ierboase sunt deopotrivă energizante şi sofisticate, prin măiestria mixajului între notele verzi şi proaspete cu notele lemnoase, uscate și profunde. Precum un dans de salon – elegant, rafinat și totodată ameţitor.

GREEN IRISH TWEED
La fel de clasic precum un smoking perfect croit şi purtat în noaptea Oscarurilor pe covorul roşu, acest parfum – supranumit azi „parfumul filmelor” – a fost întotdeauna prima ale­gere a starurilor de la Hollywood. Creat de Olivier Creed în 1985, Green Irish Tweed are o prospeţime energizantă şi este definiţia pură a masculinităţii, fiind nu doar unul dintre cele mai artistice parfumuri Creed, dar și unul dintre cele mai apreciate. Răcoritoare precum o plimbare pe plaiurile înverzite ale Irlandei, creația se remarcă datorită notelor verzi şi brute de verbină, frunze de violetă, lemn de santal din Mysore şi ambră.

Parfumuri cu note proaspete

Caracterul citric, marin şi ierbos al acestor parfumuri asigură un efect calmant şi relaxant celor care le poartă, devenind mai degrabă o aromă spirituală, care echilibrează stările emoţionale. Inspirate de ieşirile în aer liber, fiind de cele mai multe ori reconstituiri ale călătoriilor pe mare, pe munte sau în insule exotice – călătorii cu mare impact vizual, impresionante prin frumuseţe şi complexitate olfactivă –, aceste parfumuri sunt adevărate reflexii în oglindă ale naturii. Pentru a putea fereca misterul şi prospeţimea naturii într-o singură sticlă, este nevoie de răbdare şi multă pasiune, dar mai ales de iscusinţă şi pricepere artistică de magician. Căci numai așa substanța materială, amestecul de ingrediente precum ceai verde, verbină, sare de mare şi galbanum răsfaţă simţurile şi teleportează mentalul spre visare, spre alte tărâmuri, alte continente… Și se transformă într-un inexpugnabil înveliș spiritual al purtătorului.

EROLFA
Acest parfum acvatic este deopotrivă un omagiu adus călă­to­riilor pe mare și un album de amintiri; o însumare a momen­telor savuroase și pline de bucurie petrecute în familie, pe apele Mediteranei. Dorinţa lui Olivier Creed a fost de a „captura” a­ceste amintiri într-un recipient prețios, pentru a le pu­tea accesa oricând şi oriunde… Iar numele a fost ales în consecință:
ER reprezintă primele două litere din prenumele lui Erwin Creed, singurul fiu al lui Olivier Creed, viitorul maître parfumeur și director al House of Creed.
OL o reprezintă pe Olivia Creed, visual artist al House of Creed și unica fiică a lui Olivier.
FA sugerează numele Fabienne, mama lui Erwin şi a Oliviei.
Erolfa este așadar un „vehicul virtual”, ce-și transportă pur­tătorul departe… Prospeţimea sa oceanică evocă exu­be­ranţa de a naviga spre orizonturi nebănuite; energizant şi efervescent precum valurile înspumate ale mării, Erolfa este parfumul purtat de campionii competiţiilor maritime.

Parfumurile Lemnos-Condimentate

Pentru parfumurile bogate în note citrice şi fructate, prezenţa esenţelor condimentate cu influenţă lemnoasă este salutară: adaugă caracter, personalitate şi mai ales intensitate. Structural, aceste parfumuri devin calde, misterioase şi dezvoltă un caracter seducător atunci când sunt purtate pe piele.

ROYAL-OUD
Lemn, piele, marmură și aur – cele patru elemente care se re­gă­­sesc în decorurile unui palat regal persan – au fost și „pilonii” de la baza creației acestui parfum.
Obţinut din scoarţa copacilor Agarwood din India, oud-ul este un ingredient rar, inedit, hipnotic, preţios, ce se impune prin profunzime și intensitate… Royal-Oud sugerează un strop din splendoarea şi fastul imperial al marilor palate, amprentând purtătorul cu un aer princiar, solemn și somptuos. Royal-Oud este purtat de Ducele şi Ducesa de Cambridge, dar și de membrii a șase familii prezidenţiale din USA.

Parfumuri Citrice

Caracterizate de o prospeţime aproape eterică, aceste parfumuri își expun cu expresivitate notele de mijloc luminoase, efervescente şi vibrante. Uleiurile esenţiale de citrice – bergamotă, lime, lămâie de Calabria, portocală, grapefruit și altele – sunt obţinute manual printr-un proces tradiţional: cojile fructelor sunt presate la rece pentru a se extrage uleiul în stare naturală, nealterată, ca apoi să fie prelucrat în esenţe fine şi pure. Materia primă pentru parfumurile citrice este procurată din Italia, unul dintre principalii producători mondiali de citrice destinate realizării esențelor pentru parfumerie.

SELECTION VERTE
O creație de care se vor îndrăgosti iremediabil atât femei rafinate, cât și bărbați de o distincție atent cultivată. Selection Verte este un parfum cu note proaspete şi pătrunzătoare, în armonie cu persoanele stilate, echilibrate, al căror caracter se manifestă prin înțelepciune și seninătate. Parfumul a fost construit în jurul notelor de mentă, o plantă răcoritoare şi energizantă, re­cunoscută pentru proprietăţile sale terapeutice și benefică pentru îmbunătăţirea stării de spirit. Florile de portocal, citricele şi nota de ambră îi conferă profunzime şi vitalitate – exact efectul pe care îl are Selection Verte asupra purtătorului.

nou Fleurs de Gardenia
Compus precum un poem al inocenţei şi al iubirii ce îmbujorează sufletul pentru întâia oară, Fleurs de Gardenia este un parfum feminin, delicat și ingenuu, creat în jurul notelor albe de gardenie. Pur și blând ca un vis romantic, emoţionează inima şi înduioşează spiritul cu acordul de note florale de trandafiri şi bujori violet, îmbrăţişate de notele suave și calde ale gardeniei. Armonia olfactivă se transformă în emoţie, ne transportă fiinţa către amintirea primului sărut, candid şi inocent.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart