BYREDO PARFUMS Arome orientale, armonii scandinave

Parfumurile Byredo poartă o amprentă distinctă, obținută prin melanjul dintre estetica scandinavă, epurată și minimalistă, și bogatele influențe etnice indiene.

Fondată la Stockholm în 2006, casa suedeză de parfumuri are în portofoliu creații spectaculoase, ce se definesc prin măiestrie artizanală şi originalitate. Având avantajul unor colaboratori precum Olivia Giacobetti şi Jerome Epinette – nume cu notorietate în lumea parfumurilor –, BYREDO PARFUMS a dezvoltat un stil de parfumerie modern și extrem de expresiv. Compoziții limpezi, focusate asupra calităţii și bazate pe ingrediente și uleiuri pure, parfumurile Byredo sugerează complexitatea unui univers olfactiv amplu și armonios.

Meritul identității unice a brandului aparține lui Ben Gorham, fondator şi director artistic al BYREDO PARFUMS, cel care a inoculat accentele etnice ancestrale și le-a etalat în formule contemporane.

Provenind din tată canadian și mamă indiancă, Ben a crescut în Toronto, New York şi Stockholm. A absolvit Liceul de Artă din Stockholm – dar nu diploma în arte plastice avea să-i marcheze traseul profesional, ci întâlnirea cu parfumierul Pierre Wulf, în urma căreia Ben decide că ar fi mai potrivit să creeze parfumuri în loc de picturi. Fără a avea experienţă sau pregătire în acest domeniu, Ben Gorham, la vârsta de 31 de ani, a început să caute în rândul marilor parfumieri din întreaga lume acei oameni talentaţi care să rezoneze cu viziunea sa. Cei aleși au fost Jerome Epinette şi Olivia Giacobetti; ei au transpus în limbaj olfactiv amintirile, ideile şi imaginaţia lui Ben Gorham. Au fost modelatorii şi meşterii artizani care au dat viaţă tablourilor imaginare emanate din copilăria și călătoriile lui Ben, din poveştile şi legendele universale, din experiențele acestuia. Deși este considerat un outsider în industria nișată a parfumeriei de lux, Ben este o „anomalie” fericită, remarcabilă pentru originalitate şi îndrăzneală creativă. Este recunoscut pentru stilul său personal şi apreciat pentru viziunile artistice împrumutate din domenii conexe, precum moda și arta contemporană. Por­nind de la studiile şi experienţa sa în domeniul artei plastice, a creat un univers modern, unic şi transparent. Prin limitarea numărului de ingrediente folosite în procesul de creaţie, fiecare parfum capătă un ADN clar și un caracter cu adevărat unic, dezvăluit fără ambiguități.

„Am fost întotdeauna fascinat de lumea parfumurilor, de efectul lor asupra amintirilor şi impresiilor noastre”, spune Ben Gorham. „Prin BYREDO vreau să comunic experienţele mele personale – şi, astfel, să ofer o memorie aşa-zis colectivă, care să depăşească limitele de timp şi spațiu. De asemenea, cred cu tărie într-o abordare modernă a parfumurilor, însă fără a renunţa la tehnicile artizanale – pur şi simplu trebuie să aduci împreună tot ce este mai bun între vechi şi nou.”

Mister Marvelous

Lansarea parfumului MISTER MARVELOUS a avut ca miză descrierea unei anumite figuri masculine. Astfel, primul Mister Marvelous care a personificat această aromă fer­me­cătoare a fost un renumit hairstylist, Christiaan Houtenbos. „Marvelous” este un cuvânt puternic, de impact. Şi care are corespondent istoric feminin pe măsură: în Franţa post-re­voluţionară, toţi bărbații dandy le numeau „Les Merveilleuses” pe femeile rafinate și cochete precum ei. „Marvelous” înseamnă minunat, rafinat şi uimitor; şi, poate, un pic bizar, ieşit din comun, fermecător prin ciudățenia sa. Prin Mister Marvelous sunt celebrate toate aceste trăsături – pentru că lucrurile devin mult mai interesate când sunt puţin ieşite din tipare. Ingredientele acestui parfum sunt frunze de mandarin, floare de portocal, lavandă verde, bambus, ambră neagră şi lemn alb de cedru – un cocktail inedit, conceput pentru un personaj cu personalitate încântător de atipică.

 

Palermo

Un parfum precum o tumultuoasă cronică istorică, unde fie­care epocă și-a lăsat amprenta distinctivă. Înfruntând valurile Mediteranei, fenicienii au poposit pe meleagurile oraşului Palermo cu multe milenii în urmă. Sub influenţa Imperiului Roman, orașul-port a fost împodobit cu nenumărate palate de o frumuseţe rară şi cu mozaicuri fascinante. Ostrogoţii și vandalii au scris la rându-le istorie pe zidurile citadelei, distrugându-le şi apoi reconstruindu-le, rând pe rând. Imperiul Bizantin a contribuit la fondul urbanistic al orașului; maurii şi barbarii au săpat canale de irigare şi au cultivat fructe noi – portocalii plantați atunci încă există… Regii normanzi au dus bătălii lungi pentru a recâştiga strategica fâşie de pământ. „Cămăşile roşii” ale lui Garibaldi au pătruns cu miile, conturând profilul nou născutei Italii. Un amalgam de popoare, de influențe și culturi perindate pe firul istoriei au lăsat urme adânci în arta, arhitectura și spiritul oraşului Palermo. Iar notele citrice ale parfumului omonim sunt precum o reverență în fața orașului, ca o explozie efervescentă de prospeţime într-o zi toridă de vară penisulară.

 

Accord Oud şi Oud Immortel

Cele două parfumuri compun o semi-colecţie creată în jurul notelor de oud, specia rară de lemn din care se extrage o esenţă specială, puternic aromată. Aceasta este o sevă precum o răşină vâscoasă şi neagră, puternic parfumată, secretată atunci când lemnul alb al copacului Aquilaria este infestat cu o anumită ciupercă. Prin aromele sale complexe și unice, lemnul de Oud (sau Agarwood) se distinge de orice alt component natural. Folosit în producerea tămâiei tradiţionale şi în crearea parfumurilor din timpuri străvechi, oud-ul a câştigat o importanţă culturală atât de mare încât a fost consemnată în unele dintre cele mai vechi scrieri din lume, Vedele – textele sacre hinduse. Oud Immortel este un parfum lemnos în structura căruia aromele de patchouli şi papirus creează o notă misterioasă de fum. Frunzele de tutun şi notele de muşchi de pădure adaugă profunzime şi complexitate, în timp ce tămâia şi lemnul de trandafir îi aduc un aer elegant şi ambrat. Accord oud este construit în jurul notelor de piele şi lemne albe, cu un buchet de condimente; scorţişoara și şofranul sunt îmbrăţişate cald în acorduri dulci de prune negre şi împrospătate de verdele crud al frunzelor de patchouli.

 

Linia BYREDO PARFUMS este în mod fericit completată de alte produse ale brandului suedez: loțiunile de corp și gelurile de duș. Îmbogățite cu vitamina E, asigură simultan hidratarea intensă și catifelarea pielii, dar și învăluirea într-un parfum complementar celui lichid, folosit din flacon. Recipientele albe sunt disponibile în varianta de 225 ml cu atomizor și capac special creat pentru a face posibilă utilizarea în timpul călătoriilor. Atât loțiunea de corp cât și gelul de duș sunt produse în Suedia ca adiacente tuturor variantelor de parfum BYREDO și, la fel de important, nu conțin parabeni.

 

Encens Chembur

Fiind iniţial o destinație de picnic din afara orașului Mumbai,Chembur este locul unde s-a născut şi a crescut mama lui Ben Gorham. El însuși a vizitat adesea această regiune în copilărie; după un răstimp de 15 ani, Ben avea să regă­sească aici cu surprindere un alt Chembur, o zonă puternic dezvoltată şi total transformată faţă de cum o păstra în amin­tirile copilăriei, dar la fel de puternic impregnată de elemente autohtone. Tămâia, simbol al templelor hinduse, este ingredientul predominant din notele parfumului Encens Chembur, parfum ce pare să povestească trecutul şi prezentul acestei controversate suburbii. Prospeţimea notelor de bergamotă şi lămâie este răsfăţată de note condimentate precum ghimbir şi nucşoară, odihnite pe o bază aromată de ambră, mosc şi ladan – o răşină puternic parfumată din plante exotice.

 

Seven Veils

Compoziţia orientală cu accente condimentate este con­stru­ită în jurul notelor calde de floare de vanilie şi lemn de santal indian. Parfumul este inspirat de povestea biblică a Salomeei dansând pătimaș, languros și incestuos în fața Împăratului Irod. Dezgolindu-şi trupul ispititor, dezbrăcând rând pe rând cele şapte văluri, Salomeea este chintesența artei seducției păgâne: desculţă, stăpânită de o energie draconică, cu ochii negri şi pătrunzători, aceasta cere și primește drept răsplată pentru dansul ei capul lui Ioan… „Noaptea aceea ascundea vrăji. Era o noapte de un magnetism pe care soarele nu l-ar putea avea vreodată…”, spune Ben Gorham despre legendara scenă ce a inspirat Seven Veils. „Trei senzații fac aerul să vibreze: căldura nopţii care îţi învăluie corpul, felul cum aerul îţi alunecă printre degete, jocul pânzelor de mătase plutitoare în bătaia vântului. Un sunet perfect, o muzică lină, dar care taie văzduhul; o harpă antică răsună puternic, tot mai puternic. Atât de puternic încât ajunge să bată mai tare decât propria ta inimă. Te scoli de pe podea, te ridici drept, te înalți pe vârfuri. Dansezi acoperită de cele şapte văluri… într-un balet hipnotic, rotitor, rotitor, rotitor…” Și acesta e doar începutul mirajului…

 

Inflorescence

Renașterea naturii stârnește, inevitabil, emoția unei eterne și glorioase seninătăți. Precum într-o pânză de Boticelli, parfumul floral prin care Ben Gorham celebrează primăvara ne aduce în fața simțurilor o grădină imaginară, sălbatică și exu­berant învăluitoare. Notele parfumului surprind deopo­trivă vigoarea miraculoasă a înfloririi și puritatea ingenuă a mugurilor… Inflorescence ne invită la o plimbare pe sub arcade îmbrăţișate de trandafiri sălbatici, deplin înfloriţi, învăluiţi în notele mieroase și narcotice ale freziilor roz. Alura cremoasă și delicată a petalelor albe de magnolie este diafan mângâiată de notele inocente ale lăcrămioarei – precum o simbolică reîntoarcere la inocență.

 

Bullion

Ca într-o stampă orientală, în acest melanj olfactiv se disting note de o bogăție senzorială absolută: piper roz, prună nea­gră, osmanthus, magnolie, acord de piele, lemn negru, lemn de santal și mosc. Este primul parfum inspirat de voiajele făcute în Orientul Apropiat, „un amalgam de impresii, de locuri, de condi­mente, de întâlniri providențiale cu oameni”, cum spune însuși creatorul său, Ben Gorham – fondatorul și directorul creativ al Casei BYREDO.

 

Rose Noir

Prin acest parfum este actualizat simbolul clasic al iubirii şi al devotamentului. Nota tradiţională a trandafirului de Damasc este reîmprospătată, devine impunătoare şi con­temporană prin caracterul său tenebros, întunecat. Rose Noir se conjugă decadent, ademenitor, cu o personalitate intensă şi animalică. Înţepător, ludic prin notele citrice şi florale de început – de grapefruit și frezie – continuă să își declame personalitatea prin nota ardentă de trandafir, învăluită şi cucerită de accentele puternice de mosc şi lemn de trandafir sălbatic.

 

Black Saffron

Şofranul are o conotaţie sacră în religiile Extremului Orient; reprezintă culoarea robelor purtate de preoți și că­lugări hinduși și budiști. Şofranul a avut întotdeauna o individualitate aparte în caracterul parfumurilor BYREDO, în cultura indiană acest ingredient fiind asumat în toate formele lui posibile: miros, gust, culoare. Black Saffron este un parfum inspirat tocmai din această idee a complexității și abordării unitare.

 

BYREDO Nécessaire de Voyage

Este cel mai nou produs al casei de parfumuri: o colecţie de seturi pentru călătorie, create ca soluţie practică şi funcţională destinată atât dependenților de parfumurile BYREDO – purtate în poşetă, în maşină, oriunde –, dar mai ales celor care se deplasează frecvent. Fiecare set de călătorie se compune din trei fiole cu parfum a câte 12ml fiecare şi o husă din piele, disponibilă în mai multe culori.

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart